Bloggar
Blogg Hundblogg Blogglänkar
Personligt
Om mig Jämtland Textilhistoria
I vävstolen
Textilt
Broderiprojekt FO 2010 FO 2011 FO 2013 FO 2014 FO 2015 FO 2016 FO 2017 FO 2018
Mina Hundar
Klicker Resultat Klickers GF Avkommor Kvick
Collieträffen
Hundsidor
Klickerträning Träningstips Träningsfel Hundcitat Hunddikter Filmer
I minnet
Länkar
Bl. länkar Djurlänkar
Kalender Gästbok

Välkommen till Skyttlat's Hemsida

Sticka - Virka - Väva - Brodera - Sy
Omvänt lockande!

Används när Du vill testa om hunden t.ex. ligger kvar utan resa sig. Så här går det till: Hunden ligger. Du har godis i ena handen och visar honom det. Inte för nära, då blir det för svårt! För handen runt litegrann framför hunden och om han försöker resa sig och ta godisen, stänger Du handen och tar undan den. Gör ett nytt försök när hunden har lagt sig igen. Hunden skall m.a.o. ligga kvar och behålla kontakten med Dig, då kan han få klicket och godisen. Detta använder jag bl.a. när jag testar ögonkontakten. Alltså skall hunden titta på mig i stället för godishanden, och då har jag fått ett bevis på att hunden har lärt sig beteendet.

Jaktlekar, äganderättskänsla och bytesförsvar!

Hundar är ju födda med jaktlust, som dom måste få utlopp för. Ett utmärkt sätt är därför att man börjar leka jaktlekar med hunden. Då använder man t.ex. 2 likadana bollar. Går lika bra med andra leksaker också!

Först rullar eller kastar man iväg den ena bollen åt ett håll, som hunden springer iväg och hämtar. Så fort hunden har tagit bollen, visar Du att Du har en till boll, som Du rullar åt motsatt håll. Hunden springer då efter den andra bollen och måste då släppa den första för att kunna ta den andra. Den hämtar Du och rullar åt motsatt håll igen. Det här är ett sätt att lära hunden att inte utveckla äganderättskänsla och bytesförsvar och Du blir dessutom den som leder leken och blir den "roliga". Avsluta leken med att Du tar hand om båda leksakerna. Det är Dina leksaker, som hunden bara får leka med tillsammans med Dig, då blir dom mycket roligare när dom väl kommer fram.

Du kan också låta hunden komma fram till Dig med bollen innan Du kastar nästa. Beror lite på hur Din hund är och hur Du själv vill att det ska vara. Tänk bara på att inte trötta ut hunden med för mycket bollkastande, eftersom det är jobbigt och väldigt stressande. Om hunden inte skulle komma fram med bollen, retas Du med den andra bollen och kastar först när hunden har kommit tillbaka till Dig med den första. Börja ALDRIG jaga hunden för att få tag på något överhuvud taget, som den har och som den inte vill lämna ifrån sig, för naturligtvis får Du ju aldrig tag i den och Du lär hunden att springa ifrån Dig, istället för att komma till Dig. Den kan också bli skrämd av att Du springer efter den och är arg och då vill den ju absolut inte komma till Dig nästa gång! Vem vill umgås med någon som är sur och arg? Utnyttja denna lek istället. Du kan locka och kasta t.ex. köttbullar istället om det är något annat Du vill ha tag på.

Har Du en hund som morrar när den ligger och gnager på ett ben eller något annat, kan Du också använda denna metod. Sitt på avstånd och kasta köttbullar eller annat begärligt godis till hunden. Detta är för att visa hunden att Du inte skall ta av honom benet. Sen kastar Du lite vid sidan om. Om hunden går och tar köttbullarna, så ökar Du sakta avståndet som Du kastar, från benet, och Du närmar Dig benet lite långsamt. Gör inga hastiga rörelser för att ta benet och se till att kasta godis till hunden under tiden. Gå ABSOLUT INTE fram och ta benet eller vad det nu kan vara, förrän hunden är på behörigt avstånd! Hunden skall lära sig att ha förtroende för Dig och vara trygg i att Du inte kommer och tar något ifrån honom utan att han får något i utbyte!

Sen lär man hunden bytesleken och att släppa på kommando och med tiden kan Du ta saker från hunden utan att den försvarar "bytet". Ofta med att hunden får en belöning istället! Bytesleken går i princip ut på samma som jaktleken, med den skillnaden att man inte kastar iväg något. Om jag får den där av Dig, så får Du den här av mig! Upprepa detta flera gånger och låt hunden få tillbaka sin sak varje gång, så det blir avdramatiserat. Utom sista gången om Du inte vill att den ska ha den saken, förstås.

Om Du börjar med de här övningarna när Du får hem Din hund, kanske hunden aldrig utvecklar äganderättsbehovet eller bytesförsvaret. Låt också de andra familjemedlemmarna leka bytesleken, eftersom alla i familjenclass="w3-left-align" skall kunna ta saker från hunden utan problem.

Ibland kan det se ut så här också!


Instagram
Besökare:
Idag:
Denna månad:
Totalt:
Online nu:

Vädret Henån

Tack för titten och välkommen tillbaka!

Copyright © Skyttlat.se